FATSA' DA TARIM
Toplam Yüzölçümü
44.673,7 Ha.
Tarıma Elverişli Arazi
23.713,2 Ha.
Kıraç Kültür Arazi
3.557,6 Ha.
Bağ - Bahçe Arazisi
2.500 Ha.
Mera
575 Ha.
Orman
2.764,7 Ha.
İlçemiz ekonomisi tarıma dayanmaktadır. "Fındık" bölgemizin en önemli tarım ürünüdür. 21.663 hektar arazide halkın %80' i fındık ziraati ile geçimini sağlamaktadır. Fındıktan sonra en çok yetiştirilen mahsül mısırdır (1348 hektar alanda). 20 Hektar arazide patates ekimi yapılmakta olup son yıllarda kivi yetiştiriciliği de hızla artmaktadır.
ÜRÜN GRUPLARINA GÖRE ARAZİ DAĞILIMI (HEKTAR) (2005 yılı sonu itibarıyle)
Fındık
Mısır
Patates
Buğday
Sebze
ÇayırMera
OrmanFundalık
Tarım Dışı
24440
3200
20
9
48
75
4980
3460
FINDIK YETİŞTİRİCİLİĞİ
Türkiye’deki üretim çok eskilere dayanan fındık, geleneksel ihraç ürünü olma niteliğini devam ettirmekte ve ülke ekonomisine oldukça önemli katkıda bulunmaktadır.Fındık üreten ülkeler arasında saha, üretim ve ihracat bakımından ilk sırada yer almamıza karşılık, birim sahada alınan ürün bakımından diğer üretici ülkelerin gerisinde bulunmaktayız. Yılda yıla dalgalanma göstermekle birlikte ülkemizdeki fındık üretim artışı denetimsiz ve kontrolsüz olarak genişleyen üretim sahasından kaynaklanmaktadır.
Fındık çerezlik olarak tüketildiği gibi, pastacılık ve şekercilik sanayinde geniş ölçüde kullanılma alanına sahiptir. Fındığın birçok üretim ve pazarlama sorunları bulunmaktadır. Üretim sorununu başında verim düşüklüğü gelmektedir. Fındık bahçelerinin yaşlı ve çok sık dikilmiş olması, tozlayıcı noksanlığı, budama, gübreleme, ve mücadele gibi teknik uygulama noksanlıkları verim düşüklüğünün en önemli sebepleridir. Pazarlama sorunlarını başında ise o yıl üretilen fındığın ihraç edilmemesi ve buna bağlı olarak da yıldan yıla stokların oluşmasıdır.
TÜRKİYE’DE YETİŞTİRİLEN ÖNEMLİ FINDIK ÇEŞİTLERİ:Ülkemizde yetiştirilen fındık çeşitlere meyve şekil ve özelliklerine göre 3 grupta toplanmaktadır.Yuvarlak fındıklar - Sivri fındıklar - Badem fındıklarTombul fındık Sivri fındık Yuvarlak badem fındıkPalaz fındık İncekara fındık Yassı badem fındığıFoça fındık Acı fındık Değirmendere fındıkÇakıldak fındık Kuş fındığı Kalınkara fındığıKargalak fındığı Uzunmusa fındığı Mincane fındığıCavcava fındığı Kan fındığı
Fatsa’nın 1996-2005 Yılları Arası Fındık Dikim Alanı, Üretim Ve Verimleri
YILLAR
1996
1997
1998
1999
2000
Alan(hektar)
21115
21125
21125
22440
22440
Üretim(ton)
16310
16500
25193
19970
15339
Verim(Kg/Da)
77
78
119
89
68
YILLAR
2001
2002
2003
2004
2005
Alan(hektar)
24440
24440
24440
24440
24440
Üretim(ton)
31608
26175
17931
9569
34738
Verim(Kg/Da)
129
107
73
39
142
Fındık, gerek Türkiye ekonomisi gerekse dış ticareti açısından önemli bir ürünümüzdür. Türkiye, dünya fındık tarımında; üretim miktarı ve kalitesi bakımından birinci sıradadır. Ülkemiz ortalama 500-550 bin ton civarındaki fındık üretimiyle her yıl dünya fındığının % 65-70’ini üretmekte ve dünya fındık ticaretinin % 70-75’ini karşılamaktadır. Ülkemizde yaklaşık 548.000 hektar alanda üretimi yapılan fındıkla ortalama 395.000 aile geçimini sağlamakta ve yaklaşık 8 milyon insan fındığın üretimi, hasadı ve işlenmesinden gelir elde etmektedir. Yoğun olarak Karadeniz Bölgesinde yetiştirilen fındık, bugün ülkemizin 33 ilinde üretilmektedir. Fındık üretimi yapan işletmelerin % 61’inin, başka bir ifade ile 240 bin işletmenin (Ordu, Trabzon ve Giresun illerinde) tek geçim kaynağını fındık oluşturmaktadır. Fındık üretimi özellikle Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesinin engebeli ve sığ topraklı arazilerinde erozyonun önlenmesine katkıda bulunmaktadır. Türkiye üretiminin ortalama % 60’nı üretildiği bu bölgede fındık tarımının sürekli yapılması zorunluluğu bulunmaktadır. Çünkü bölgede fındığın alternatifi olabilecek başka bir ürün yetiştirme imkanı bulunmamaktadır.
Ülkemizdeki dikim alanlarındaki artışa paralel olarak üretimde meydana gelen artış ve özellikle İtalya ve İspanya’ nın üretiminin artırması dünya fındık üretimini artırır iken tüketimde çok fazla artış olmaması bazı yıllar ülkemizde büyük miktarda fındık stoklarının oluşmasına neden olmakta ve ülke ekonomisi bu durumdan olumsuz etkilenmektedir.
Dünyada en çok üretime sahip ülke Türkiye’dir. Yaklaşık bu oran 2001 yılı itibariyle % 65.1 civarındadır. Ülkemizi sırasıyla İtalya, Azerbaycan-Gürcistan, A.B.D., İspanya, Fransa ve Yunanistan izlemektedir.
1950 yılında 205.000 hektar olan ülkemiz fındık dikim alanları 2.6 kat artarak, bugün 548.000 hektara ulaşmıştır. Türkiye’nin fındık üretimi son 20 yıl içerisinde 3 katından fazla artmıştır. Türkiye’de üretilen fındık miktarı, dünya fındık üretiminin ortalama olarak % 70.8’ ini meydana getirmektedir. Ordu ilinde ise 1975 yılında 87.153 hektar olan dikim alanı bugün itibariyle 180.672 hektara ulaşmıştır. 28 yıl ortalaması olarak Ordu ili Türkiye fındık üretiminin % 32.9’ unu, Türkiye dikim alanının ise % 32.6’ sını oluşturmaktadır.
Türkiye fındık üretiminin ortalama % 25-30’u Ordu ilinde üretilmektedir. İlimizin fındık alanı, toplam alanın % 28’ine tekabül etmektedir. İlimizde üretilen fındığın büyük bir kısmı yine ilimizden ihraç edilmektedir.
FINDIK DİKİM ALANLARI VE ÜRETİM MİKTARLARI
YILLAR
DÜNYA ÜRETİMİ (TON)
TÜRKİYE
ORDU
FATSA
Dikim Alanı (Ha.)
Üretim Miktarı (Ton)
% si
Dikim Alanı (1000 Ha.)
% si
Üretim Miktarı (Ton)
% si
Dikim Alanı (1000 Ha.)
% si
Üretim Miktarı (Ton)
% si
1975
502.356
387.000
317.000
63.1
87.153
22.5
78.600
24.7
-
-
-
-
1985
380.353
405.000
184.000
48.4
97.269
24
56.000
30.4
-
-
-
-
1990
560.757
500.000
375.000
66.7
102.000
20.4
144.500
38.5
-
-
-
-
1995
633.000
500.000
435.000
68.7
166.000
33.2
130.000
29.9
-
-
-
-
1996
613.000
525.000
446.000
72.7
168.918
32.2
125.000
28.1
21115
4.0
16310
3.65
1997
600.000
525.000
470.000
78.3
169.891
32.4
118.924
25.3
21115
4.0
16500
3.51
1998
767.000
540.000
595.000
77.5
169.134
31.3
155.604
26.2
21115
3.9
25193
4.23
1999
802.000
540.000
546.000
68.1
168.421
31.1
160.000
29.3
22440
4.2
19970
3.65
2000
691.000
544.000
495.000
71.6
168.918
31.1
125.000
25.2
22440
4.1
15339
3.09
2001
875.000
548.000
570.000
65.1
181.972
33.2
195.262
34.3
22440
4.1
31608
5.54
2002
-
548.000
615.000
-
180.672
32.9
166.031
26.9
22440
4.1
26175
4.25
MISIR YETİŞTİRİCİLİĞİ
Fatsa’nın 1996-2005 Yılları Arası Mısır Dikim Alanı, Üretim Ve Verimleri
YILLAR
1996
1997
1998
1999
2000
Alan(hektar)
3430
3420
3400
3400
3200
Üretim(ton)
5145
9576
8160
9520
8800
Verim(Kg/Da)
150
280
240
280
275
YILLAR
2001
2002
2003
2004
2005
Alan(hektar)
3200
3200
3200
3200
3200
Üretim(ton)
8800
8800
8900
8960
8500
Verim(Kg/Da)
275
275
278
280
265
KİVİ YETİŞTİRİCİLİĞİ
1990 yılından sonra İlçe Müdürlüğümüzün de teşviki ile kivi yetiştiriciliği; arazi yapısının işlemeli tarıma uygun olmadığı bölgemizde, değişen fındık politikaları ile birlikte fındığa alternatif ürün olarak düşünülmüş ve yöremiz çiftçileri tarafından da kabul görmüştür. 32 ha alanda kapama kivi bahçesi tesis edilmiş olup 2005 yılı üretimimizin 152 ton olacağı tahmin edilmektedir. Ancak üretilen kivinin pazarlama süresini uzatmak ve fiyat miktarı sağlayabilmek açısından ilçemizde soğuk hava deposuna ihtiyaç vardır.
Fatsa’nın 1996-2005 Yılları Arası Kivi Dikim Alanı, Üretim Ve Verimleri
YILLAR
1996
1997
1998
1999
2000
Alan(hektar)
2
2,5
4
7
9
Üretim(ton)
-
-
3
12
24
Verim(Kg/Da)
-
-
7,5
15
20
YILLAR
2001
2002
2003
2004
2005
Alan(hektar)
9
23
23
29
30
Üretim(ton)
30
47
51
53,5
84
Verim(Kg/Da)
20
20
22
10
14
CEVİZ
Fatsa’nın 1996-2005 Yılları Arası Ceviz Dikim Alanı, Üretim Ve Verimleri
YILLAR
1996
1997
1998
1999
2000
Alan(hektar)
3
5
6
36
36
Üretim(ton)
306
317
318
325
354
Verim(Kg/Da)
35
35
35
35
35
YILLAR
2001
2002
2003
2004
2005
Alan(hektar)
36
36
36
36
36
Üretim(ton)
323
323
353
202
202
Verim(Kg/Da)
32
32
35
20
20
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment